Sinemanın Çizgiyle Temsili: Storyboard

Hareketli bir görsel sanat olan sinemada, tasarlanan ile gerçekleşen arasındaki bağ film yapımcıları için oldukça önemlidir. Bu iki olgunun birbirinden uzaklaşması, bir filmin yapımı için hem zaman hem de bütçe zayiatına neden olur. Bu nedenle, henüz senaryo aşamasında olan bir filmin çekimine dair optimizasyonun sağlanması uzun vadede büyük bir tasarruf sağlamaktadır.

storyboard nedir

Storyboard Neden Kullanılır?

Storyboard dediğimiz yöntem, tam da bu noktada devreye girerek bir filmin ideal bütçe ve zaman ile çekilmesine yardımcı olur. Tanım olarak Storyboard, senaryo halindeki filmin çizim metodları ile somutlaştırılmasıdır. Bu yöntem sayesinde filmin sahneleri, çekim açıları ve oyuncu performansları taslak halinde belirlenmiş olur. Storyboard ile elde edilen bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda, bu yardımcı öğenin filmin çekim sürecinde görsel bir rehber görevi gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

Storyboard’un filmin sahnelerine dair kararların verildiği yer olması, filme dair gereksiz görülen sahnelerin elimine edilmesini sağlar. Bu aşama, yalnızca ihtiyaç duyulan sahnelerin çekilmesini ve daha rafine bir programın oluşturulmasını da olanaklı kılar. Bu nedenle storyboard, risksiz bir çekim için oldukça yararlıdır.

Filmin görsel taslağının hazırlanması hadisesi başlangıçta külfetli gelebilir. Ancak bu işlemin uzun vadede sağladığı avantajlar düşünüldüğünde film yapımının ayrılmaz bir parçası olduğu anlaşılacaktır. Sahnelerin somut tezahürünü şematik olarak görmek, tempolu filmlerde tansiyon dağılımını, durağan filmlerde ise görsel kompozisyonu kolaylıkla anlamayı sağlar. Bu nedenle storyboardlar her film türü için gereklidir.

Sinemada Storyboard Kullanım Örnekleri

Storyboard aşamasından sonra sahnelerin dağılımı veya sıralaması hakkında revizyonlar yapılabilir. Usta yönetmen Alfred Hitchcock, hemen hemen tüm filmlerinde storyboard kullanarak incelikli bir çalışma ortaya koymuştur. Gerilim filmleri, sahne bağlantılarının son derece önemli olduğu filmlerin başında geldiği için Hitchcock sinemasında bu yöntem bir ihtiyaç halini almıştır.

Bir filmin senaryosuna bakarak filmin bitmiş haline dair fikir edinmek oldukça zordur. Bu aşamada, senaryoya göz atan herkes filmin esas halini farklı şekillerde tahayyül edebilir. Bu nedenle storyboard, filmin yaratıcısı ile film ekibinin filme dair mutabakat sağlamasının en güvenilir yoludur. Çünkü sahnelerin çizilerek art arda sıralanması görsel olarak bir dayanak oluşturduğundan, bu şemaya bakan herkes yönetmenin izleyeceği yola dair aşağı yukarı benzer şeyler hayal eder. Set içerisinde fikir ayrılıkları ve anlaşmazlıklar yaşamamak için de bu görsel rehberin varlığı oldukça önemlidir.

storyboard çizimi

Türk Sinemasında Storyboard Kullanımı

Ülkemizde storyboard kullanımı sinema dışında reklam sektöründe de oldukça yaygındır. Ancak günümüzde faaliyet gösteren pek çok yönetmen, storyboard hazırlamak için gerekli çizim yeteneğine sahip olmadığı gerekçesi ile bu yöntemden feragat etmektedir. Bu aşamada yönetmen, storyboard hazırlaması için dışarıdan bir destek alabilir. Ama çizim için destek alınan kişi ne kadar yetkin olursa olsun yönetmenin çekime dair kafasında kurduğu komposizyonları tamamen kâğıda aktaramayacaktır. Bu nedenle en sağlıklı yöntem, storyboard’u filmi tasarlayan kişinin çizmesidir. Storyboard’da kusursuz bir çizimden çok netliğe ve temsile ihtiyaç vardır.

Türk sinema ve reklam sektöründe Gürkan Kurtkaya ve Çağıl Bektaş gibi isimler storyboard hazırlama konusunda oldukça başarılıdır. Türk sinemasının başarılı örneklerinde yer alan storyboard sanatçıları, çekim sürecinin daha profesyonelce yürümesi için gereken desteği sağlar. Bu nedenle storyboard hazırlanması için yönetmen dışında storyboard sanatçılarından da yardım alınabilir.

Yazar: Burak Taş - Supervizor

Ege Üniversitesi - Sinema ve Televizyon bölümü mezunu olan Burak, üniversite okurken bir yandan da yaratıcı yazarlık eğitimleri alıp yazarlık konusunda kendisini geliştirdi. İzmir'de Şehir Tiyatroları'nda hem oyunculuk, hem yazarlık yapan Burak, mezun olduktan sonra İstanbul'a gelip Netflix bünyesinde yönetmen ve senaryo asistanlığı yaptı. Şu sıralar kendi senaryoları üzerinde çalışan yazarımızın mottosu ise hiç değişmiyor; cinema for peace.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir