Minimalizm, sade bir yaşamla daha mutlu olunabileceğini gösteren bir yaşam biçimi olarak son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Hayatın kümülatif ilerleyişinde kendini karmaşanın içinde kaybedenler, minimalizmin öğütlerine kulak vererek basit ve özgür bir hayata adım atabilir.
Minimalizm felsefesinin bağlamıyla uyumlu olarak bu rafine yaşam tarzını olabilecek en sade şekilde anlatmaya çalıştık. Minimalizm hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için, 10 maddede minimalizm:
Minimalist Yaşam Nedir?
Minimalizmin çıkış noktası, 1960’lara kadar dayanıyor. Bu düşünce tarzı, esasında dönemin sanat anlayışının daha da sadeleştirilebileceği fikriyle ortaya çıkmıştır.
Daha çok tezahürlerini resim ve müzikte gördüğümüz bu sadeleşme, kişinin fazlalıklarından kurtularak daha efektif olabileceği yönünde geliştirilerek minimalizm adını almaya başlamıştır.
Less is More
Minimalizm, sadece tek bir alanda değil, genel yaşayışın her anında fazlalıklardan kurtulmayı öğütlüyor. Bu felsefeye göre daha az tüketmeye başlamak, bir müddet sonra daha aza ihtiyaç duymanıza olanak sağlayacak. Bu ilişki, nihayetinde eşyalara olan muhtaçlığınızın ortadan kalkmasını sağlayacak.
Minimalizmin hayattaki yansıması her insan için aynı değildir. Temelde yola çıkış felsefesi aynı olsa da kişilerin içinde bulunduğu koşullar birbirinden hayli farklı olduğundan, minimalizm etkisini farklı şekillerde gösterir. Bu nedenle minimalizmde tek bir doğru yoktur. Bunun yerine hayatınıza entegre ettiğiniz az kavramı mevcut koşullara göre rahatlıkla adapte edilebilir.
İnsanları sevin ve eşyaları kullanın, çünkü tam tersi asla işe yaramaz.
Minimalizm yalnızca maddesel ortamı etkilemez. Daha aza sahip olma felsefesi, ruhu ve düşünceleri de özgürleştirir. Daha az eşyayla hayatınızı idame ettirebiliyor olmanız, kararlarınıza etki eden değişkenleri ortadan kaldıracağından yalnızca kendiniz için doğru olduğuna inandığınız adımları atmanızı sağlar.
Minimalizm yüzeysel olarak fazlalıklardan arınmak olarak anlatılsa da aslında gözettiği temel prensip eşyalara verilen değerin azaltılmasıdır. Bu nedenle aslolan, sahip olduklarınızı sıfıra indirmek değil, elinizde bulundurduklarınıza verdiğiniz değeri azaltmaktır.
Eşyalara gereğinden fazla değer vermek, özgürleşmenizi engeller ve daha nitelikli bir hayat yaşamanızın önüne geçer.
Sahip olduklarınıza verdiğiniz değeri minimize etmek, kendinize dönmenize ve kişisel gelişiminize kanalize olmanıza olanak sağlar. Bu sayede daha fazlasına sahip olmak için çalışmak yerine özünüzü hatırlamaya zaman ayırabilirsiniz. Tam olarak bu noktada minimalizmin somut tezahürlerinden çok kişiliğinizin inşasında ne kadar etkili olacağını göreceksiniz.
Her insan kendi hayatındaki spesifik fazlalıklardan kurtularak ruhsal özgürleşmeyi yaşayabilir. Bunun için izlemeniz gereken yol, herkesle aynı olmak zorunda değildir. Minimalizmi bir hayat felsefesi haline getirmek için hangi alanda fazlalığa sahip olduğunuzu tespit etmeniz ve bunu sadeleştirmek için gereken adımları atmanız gerekmektedir. Yöntemler farklı olsa da minimalizm her ruhta aynı özgürleşmeyi ve arınmayı yaratacaktır.
Her insan kendi hayatındaki spesifik fazlalıklardan kurtularak ruhsal özgürleşmeyi yaşayabilir. Bunun için izlemeniz gereken yol, herkesle aynı olmak zorunda değildir. Minimalizmi bir hayat felsefesi haline getirmek için hangi alanda fazlalığa sahip olduğunuzu tespit etmeniz ve bunu sadeleştirmek için gereken adımları atmanız gerekmektedir. Yöntemler farklı olsa da minimalizm her ruhta aynı özgürleşmeyi ve arınmayı yaratacaktır.
Minimalizmde köklü değişikliklere gerek olmaz. Ana amaç, keskin çizgiler edinip hayatı zorlaştırmak değildir. Bunun yerine küçük adımlarla mutluluğu yakalamak hedef alınır. Bunu yaparken hayatınıza yabancılaşmanız veya devamlılığı zora sokan radikal kararlar almanız faydadan çok zarar getirecektir. Minimalizm kapsamında yalnızca eldekileri sadeleştirmek ve daha basit bir hayatla gerçek mutluluğu yakalamak öğütlenir.
Minimalizm, her zaman daha fazlasını istemeye meyilli olan iç sesimizi zaman içinde dizginleyerek azla yetinmeyi öğretir. Daha fazlasına olan obsesyonun meydana getirdiği tatminsizlik, kişiyi uzun vadede depresyona götürebilir. Bu nedenle minimalizmin sunduğu sadelik felsefesi, bu doyumsuzluğu ortadan kaldırarak geleceğe dair olumlu bir çerçeve çizmenize yardımcı olur.
Not: Ek olarak Netflix Belgeselleri isimli yazımızdaki Minimalizm: Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel isimli belgeseli izlemenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca Dijital Pazarlama Uzmanı İbrahim Uzun tarafından kurulan sadecilik.com isimli internet sitesinde minimalizm ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılıyor. Bu blogu takip etmenizi mutlaka tavsiye ederiz.
Paylaşım çok iyiii
“Huzur mu istiyorsun? Az eşya, az insan!” #FranzKafka 🎈
Merhabalar,
Minimalist yaşam son yıllarda popülerleşmeye başlayan bir akım olsa da aslında azın çoktan fazla olduğu fikrine pek çoğumuz yabancı değiliz. Ancak minimalizm popülerleştiği andan beri minimalist yaşama geçiş yapan insanlar minimalizmin faydasını gördükçe bu yaşam biçimini benimsemeye başladılar. Çünkü insan azaldıkça çoğalıyor, paylaştıkça yaşam değer kazanıyor. Minimalist yaşamla beraber hem daha sade hem de tasarruflu bir yaşamımız oldu. Aynı zamanda bu çevremiz için de faydalı bir yaşam şekli. İzninizle ben de minimalist yaşamın faydalarını anlattığım yazımı okumanız için sizinle paylaşmak istiyorum: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/minimalist-yasam-size-ne-kazandirir/
Sadelikle ve sağlıkla kalın.