İnsan hayatında elbet düşüş olacağı anlar olacaktır. Bir hedef belirleyip o hedefe tüm azmimizle ilerlerken, belki de yolumuzda yüzlerce engel, binlerce karamsar düşünce olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki, başarılı olan herkes bu yollardan geçmiştir ve bu zorlukları başarıyla atlatmıştır.
Sizlerin de bir hedefe ilerlediğiniz takdirde önünüze çıkan engelleri aşmanızı sağlayacak itici güce ihtiyacınız vardır. Belki de ilk motivasyon filmi, bunu düşünen insanlar tarafından çekildi. Belki de motivasyon filmleri, bu filmi izleyen insanların bu filmlerin etkisiyle başarıya ulaşmaları sayesinde devam etti.
Film türlerinin en güzel örneklerinden biri de bu filmlerdir. Düştüğümüz zamanlarda bizi kaldıran, daha sıkı sarılmamızı ve daha ileriye bakmamızı sağlayan filmlerdir. Konusuyla, müzikleriyle, oyunculuklarıyla birçok farklı duyguyu aynı anda yaşatan motivasyon filmlerinin sizlerle beraber sıralamasını yapmak istedik. Öyleyse siz de hazırsanız gelin ve en iyi motivasyon filmlerini beraber inceleyelim.
Rocky Serisi
Yapım Yılı: 1975
IMDB Puanı: 8,1
Aslında listeye başlayacabileceğimiz birçok film vardı. Fakat Rocky gibi harika bir seri varken direkt olarak bir seriyle başlayalım istedik. Hem müzikleriyle hem konusuyla hem spor temalı oluşuyla hem de Sylvester Stallone’nin muhteşem oyunculuğuyla Rocky serisi tam bir başyapıt.
Gayet sıradan bir hayatı olan ve borç tahsilatı yaparak hayatını idam ettiren Rocky aynı zamanda da boş zamanlarında amatör boks yapan biridir. Hayatını değiştiren olay ise Apollo Creed isimli boksörün sakatlanıp kendi yerine amatör bir boksörün alınmasını istemesiyle Rocky’nin alınmasıdır. İşte konumuz olan motivasyonu bu aşamadan sonra izlemekteyiz. Çalışmanın, azmin, hırsın başarısını gözler önüne seren bir film Rocky.
Whiplash
Yapım Yılı: 2014
IMDB Puanı: 8,4
Hepimizin hayatından sert ama başarımızı isteyen bir öğretmen geçmiştir. Whiplash’te de bateri çalmayı çok seven ve çok büyük bir baterist olmak isteyen Andrew’in ülkenin en iyi müzik okullarından birini kazandıktan sonraki hayatı anlatılıyor. İşte burada J.K. Simmons’ın hayat verdiği karakter Fletcher’la tanışan ve kendisinden kapasitesinin sonuna kadar kullanmasını isteyen hocasını yüz üstü bırakmayı istemeyen Andrew’in inanılmaz hırsını ve çabasını izleriz.
İstanbul zillerine vurdukça çıkan seslerin içinizi titreteceği Whiplash Damien Schazelle tarafından yazılıp yönetilmiş aynı zamanda J.K. Simmons’a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ı kazandırmıştır.
The Pursuit of Happynes
Yapım Yılı: 2006
IMDB Puanı: 8,0
Baba olmanın ne kadar zor olduğundan fakat babalık motivasyonuyla bir insanın neler yapabileceğini gösteren, aynı zamanda izleyeni iliklerine kadar motive eden bir filmde sıra. Bir babanın çocuğuna olan sevgisini en iyi şekilde seyrettiğimiz bu film adeta gözyaşlarımıza sahip çıkamayaşımı gösterir. Chris Gardner’in iş hayatındaki sorunları ve maddi yoksulluklar sebebiyle eşi tarafından terk edilişinin ardından oğluyla beraber yaşamını konu eden filmde birçok zorluğa baş geren baba oğulun dramatik hikayesini izlemekteyiz.
The Founder
Yapım Yılı: 2016
IMDB Puanı: 7,2
Dünyanın en popüler fast food zincirlerinden biri olan hatta belki de birincisi olan McDonald’s hepinizin en az bir kere uğradığı bir yerdir. Peki McDonalds’ın kuruluşunu, kuruluş anındaki olaylarını, iki kardeşin hırsını ve ihanetini gözler önüne serdiği bu filmle öğrenebilirsiniz desek?
Başarıya ulaşan insanların verdiği motivasyonun en iyi kullanıldığı filmlerden biri olan The Founder’dan sonra McDonalds’a her gidişinizde bu hikayeyi hatırlayacağınıza emin olabilirsiniz.
The Theory Of Everyting – Her Şeyin Teorisi
Yapım Yılı: 2014
IMDB Puanı: 7,7
Stephan Hawking’in başarı dolu hikayesi izlemek ister misiniz? Üniversite öğrencisiyken yaşadığı hastalık ve bir daha yürüyememesi, konuşamamasına rağmen onu dünyanın en iyi bilim insanı yapmasına neden olan inanılmaz zekası ve hırsı. Cambridge Üniversitesi’nde okuyan ve zekası ve bilgeliğiyle fazlasıyla popüler olan öğrenci Stephan Hawking’in 21 yaşında ALS hastalığına maruz kalmasını konu alan film devamındaysa bu hastalığı sebebiyle tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşamasını anlatıyor. Filmde ilerleyen yıllarda karısı olacak Jane Hawking’le tanışması ve sonrası anlatılıyor.
The Social Network – Sosyal Ağ
Yapım Yılı: 2010
IMDB Puanı: 7,8
Söz konusu motivasyon filmleriyse tabi ki listemizin en önemli kısımlarını başarıya ulaşmış girişimler oluşturacaktır. Facebook’ta onlardan biri tabi ki de. Jesse Eisenberg’ün Mark Zuckerberg’ü canlandırdığı filmde Facebook’un kuruluş aşaması ve yaşadığı başarı motive edici sekanslarla seyirciye aktarılıyor. Film 3 Oscar ödülü kazanmanın yanı sıra girişimci olmak isteyenler için motive edici bir filmdir.
The Imitation Game – Enigma
Yapım Yılı: 2014
IMDB Puanı: 8
Bilimin motive etmediği kimse olamaz kesinlikle. Özellikle milyonlarca insanın hayatını kurtaran ve intiharı Apple gibi dev bir kuruluşun sembolü olacak kadar büyük bir bilim insanının hikayesi. Alan Turing’den bahsediyoruz tabi ki de.
Film İkinci Dünya Savaşı esnasında Alman askerlerinin aralarında haberleşmesini sağlayan Enigma kodlarının İngilizler tarafından çözülmeye çalışmasını anlatıyor. Çözmenin imkansız olduğu kodların çözülmesi durumunda milyonlarca kişinin bombalamalardan erken haberi olup sığınaklara doluşacağı zamanlarda İngiliz Hükümeti en iyi şifre çözen insanları bir araya getirip beraber çalıştırıyor. İşte Alan Turing’de onlardan biri.
The Blind Side – Kör Nokta
Yapım Yılı: 2009
IMDB Puanı: 7,7
Tabi ki sporun olmadığı motivasyon filmi listesi olamaz. Listemizdeki en iyi filmlerden biri şüphesiz Kör Nokta. NFL oyuncusu Michael Oger’ın gerçek hayat hikayesine dayanan film ailesel sorunlar yaşayan ve uyuşturucu batağına düşmüş ailesinden uzaklaşan 13 yaşındaki Michael’ın zengin bir aile tarafından evlat edinmesi ve ardından Amerikan Futbol Ligi NFL’in yıldızı olmasına doğru ilerleyen hikayesi anlatılıyor. Spor tutkunları ve sporcu olmak isteyenler için motivasyon kaynağı olan film tam anlamıyla bir başyapıt.
Dead Poets Society – Ölü Ozanlar Derneği
Yapım Yılı: 1989
IMDB Puanı: 8,1
Robin Williams’ın mükemmel oyunculuk örneği sergilediği ve Peter Weir tarafından yönetilen film tam anlamıyla bir kült film desek yalan olmaz. Eski dokusu ve hissiyatıyla yıllanmış bir kitabı karıştırırmışçasına keyifli olan film, baskıcı bir okulda İngilizce öğretmeni olan John Keating’in tüm baskılara ve statükolara rağmen öğrencilerini şiire, edebiyata olan bağıyla etkileyerek onları da bu karamsarlaşmış okulda kendisi gibi iyi eğitişini izlettiriyor bize. Öğrencilerin şiir yoluyla kendini ifade etmelerini sağlayan ve edebiyat tutkunları için şahane bir motivasyon filmi olan Ölü Ozanlar Derneği tam 4 Oscar Ödülü Adaylığına layık görülmüştür.