10 Maddede Güney Kore Mutfağı

Genellikle üç öğün yemek yiyen Koreliler, mutfaklarından sarımsak, soya sosu, susam yağı, kırmızı biber ve zencefili eksik etmezler. Sebze ağırlıklı bir mutfak olsa da son zamanlarda et ve sebze hemen hemen eşit oranda kullanılıyor. Uzak doğu mutfak özelliklerini almış olan bu mutfak kendine has damak tadına sahip. Besin değeri yüksek, kalorisi düşük bu sağlıklı mutfağı daha yakından tanıyalım.

1- Korelilerin Üç Öğünü

Kore Mutfağı - Sofra düzeni

Kahvaltının ayrı bir önemi yoktur Kore’de. Diğer öğünlerden ayırmadan benzer yemekleri yerler. Kırsal kesimde daha çok pirinç, çorba ve kızartma; şehir yaşamında ise kahvaltıda süt ve ekmek yerler. Hafif yemeklerle geçiştirilen öğle yemeğinde ise genellikle pirinç kızartması ya da pirinç makarnası yerler. Akşam yemeği olarak çorba, pirinç, et ya da balık kızartmaları yerler. Tabi sofrada tüm bunlara eşlik edecek yan yemekler de bulunur.

2- Sofra Düzeni

Kore Mutfağı - Sofra düzeni

Sofra kültüründe yemekler ayrı ayrı servis edilmek yerine, hepsi aynı anda sofraya konulur. Ana yemek olarak çorba, pilav ve kimchi ikram edilmektedir. Sulu ve sıcak yemekler, sofranın sağında yer alırken kuru ve soğuk yemekler sol tarafta yer alır. Pirinç kasesi sağ, çorba kasesi sol tarafta konumlanır ve diğer tüm kaseler sofranın ortasında bulunur. Kaşık ise tabağın sağında bulunur hemen arkasında yemek çubukları bulunur.

3- Geleneksel Yemekleri

Kore Mutfağı - Bulgogi

Kore Barbeküsü: Bildiğimiz mangalda et, çok lezzetli ve Türk damak tadına en uygun yemeklerden biri. Kore’de genelde domuz veya dana eti kullanılarak yapılıyor.
Bulgogi: Bol sos ve sarımsaklı güveçte et.
Bibimbap: Yine bol baharat ve soslu, sebzeli, etli pilav.
Doenjang Jjigae: İçerisinde farklı sebzelerin de yer aldığı güveçte fasulye
Samgyetang: Bütün olarak haşlanmış bu tavuğun içi pilavla doldurulur.

4-Kore Çay Kültürü

Kore Mutfağı - Kore çayı

Japonya, Çin, Hindistan vb. komşularına benzer şekilde Kore de çay kültürü açısından zengindir. Bu zenginliği, Budist rahiplerin kullandığı çayın meditasyon sürecine kattığı uyanıklık ve aydınlanma özelliğine borçludurlar. Ayrıca “Darye” yani Kore Çay Seremonisi, çaya dair görgü kurallarını bir araya toplayan bir ritüeldir ve dini manalar içerir.

5- Kim Chi

Kore Mutfağı - Kimchi

Kore mutfağı denilince akla ilk gelen geleneksel yemekleri Kimchi’dir. Sofralarında mutlaka bulunan bu yemeğin ana malzemesi Çin lahanasıdır. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker de içerebilir.

6- Gochujang

Kore Mutfağı - Gochujang

Kore mutfağında en sık kullanılan diğer bir malzeme kırmızı biber. Gochujang da fermente kırmızı biber ezmesi oluyor. Kore mutfağının olmazsa olmazlarından olan bu yiyecek, kırmızı çili biberi, nişastalı pirinç unu, tuz ve fermente edilmiş soya fasulyesinden elde ediliyor. Yoğun bir kıvama sahip ve yemeklere acılı ekşili bir tat katar. Bir çok yemeğin yapımında lezzet verici olarak kullanılır.

7- Soya Sosu ve Ezmesi

Kore Mutfağı - Ganjang

Yine vazgeçilmezler arasında olan soya sosu ve ezmesi bu mutfak için çok önemlidir. Tuzlu anlamına gelen Ganjang, soya fasulyesine su ve tuz ekleyip iki ay mayalanmasını bekledikten sonra oluşan soya sosudur. Bir de Doenjang var ki bu da “kalın macun” anlamına gelen soya fasulyesi ezmesidir. İki bin yılı aşkın süredir kullandıkları bu salça türü, taze dağ bitkileriyle karıştırılarak ya da direkt kase içinde yenilebilen bir çeşit sostur.

8- Ginseng Çayı

Kore Mutfağı - Ginseng çayı

Bal, çam fıstığı ve hurma ile hazırlanan bu çayın enerji verdiğine inanılır. Çok şifalı olduğu söylenen bu çay, aynı zamanda sindirim, solunum ve dolaşıma yardımcı ve iştah açıcıdır. Kore’de oldukça sık kullanılan ginseng bitkisinin hafızayı güçlendirme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, halsizlik ve yorgunluğa karşı iyileştirici etkileri olduğu da bilinir. Kore’de bu bitkinin çoğunlukla çayı tüketilse de bunun yanında kapsül ya da konsantre haline, ginseng çorbasına, ginseng kızartması ve suyuna her yerde rastlamak mümkün. Bunlar arasında en orijinali ginseng çorbası, tıpkı bizim işkembeciler ve kelle paçacılar gibi şifa kaynağı olarak sayılıyor.

9- Kore Mutfağı ve Budizm

Kore Mutfağı - Budizm Kültürü

Kore’de halkın büyük çoğunluğu Budist ve özellikle yerleşimin olmadığı ve dağlık alanlarda sayısız tapınak var. Budist tapınaklardaki yemekler oldukça basit ve sade, beslenme tarzı ise vegan. Yani süt, peynir ve yumurta dahil et ve hayvan yan ürünlerine yer yok. Tüketilecek kadar yemek pişiriyorlar, yemek artığına izin yok. Tapınak mutfağında sadece mevsimlik ve doğal ürünler tercih ediliyor. Yapay tatlandırıcılar veya işlemden geçmiş ürünler kullanılamıyor. Mantar ve sebze çeşitleri ile yosun türleri en çok tükettikleri gıda maddeleri. Yosunun kızartmasından, tofulu kavurmasına her türlüsü en favori yiyecekleri. Tapınaklarda her şeyde olduğu gibi çay servisinden sorumlu rahipler var. Kahvaltının ardından tüm rahipler bir alanda toplanarak sessiz bir şekilde ardı ardına doldurulan çaylarını içiyorlar. O anda etrafa hakim olan sükunet sırasında yeşil çayın zihinlerini açtığına inanıyorlar

10- Ramen Tarifi

Kore Mutfağı - Ramen

Kore mutfağı yazımızı, Asya mutfağında en sevilen ve ülkemizde en bilinen yemeği olan Ramen tarifiyle kapatmak istedik. Ramen yapmak için tavuk, ramen, soya sosu, zencefil, yumurta, taze soğan, sarımsak, susam yağı, kabartma tozu ve tuza ihtiyacımız var. Hemen yapılışına geçelim. Öncelikle 400 gram tavuğu, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 4-5 dal taze soğan ve 1 çay kaşığı tuzla birlikte 2 su bardağı suyun içinde 30 dk haşlayın. Haşlamanın ardından tavukları sudan alıp didikleyin ya da küp küp doğrayın. Tavukların suyunu da süzüp başka bir tencereye alın. İçine 2 yemek kaşığı soya sosu ve 1 yemek kaşığı susam yağını ekleyin. 15 dakika bu şekilde kaynatın. Bir başka tencerede 2 su bardağı suyu kaynatıp içine 1 paket rameni ve yarım çay kaşığı kabartma tozunu ekleyin. Ramen’ler yumuşayana kadar pişirin. Ramen’leri süzüp kaseye alın. Kaynattığınız soya soslu sudan makarnalara ekleyin. Üzerine 2 adet haşlanmış yumurta, 4-5 dal taze soğan ve haşlanmış tavuk parçaları koyun. Soya filiziyle süsleyip servis edin.

Yazar: Esra Apaydın

1998, İstanbul doğumlu. Trakya Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik okuyor. Öğrendiklerini okuduğu makalelerle zenginleştirip yazıya dökmeyi seviyor.

Buna Da Göz At

10 Maddede Japon Mutfağı

Denizlerle çevrili Japonya’nın büyük bölümü Kuzey Ilıman Bölge’de yer almaktadır. Muson iklimi hüküm süren Japonya’da …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir