Yetişkinlere Hitap Eden Animasyon: Inside Out

Disney – Pixar iş birliği animasyon filmlerinin başarılarından ne kadar bahsetsek az. Animasyon türünün en kült yapımlarını bu stüdyolardan izledik. İnside Out, bu kült filmlerin arasına girmeyi sonuna kadar hak ediyor. Konusu ve izleyicilere verdiği hayat dersiyle çocuklardan çok yetişkinlere hitap eden bir yapım. Senaryosunda yoğun bir psikoloji içeren filmin sanat yönetmeni Ralph Eggleston – aynı zamanda Wall-E ve Finding Nemo filmlerinin de sanat yönetmeni – film için 5,5 yılını harcamış. Filmin yönetmenleri ise Monster Inc. ve Up filminden tanıdığımız Pete Docter ve Ronaldo del Carmen. 2015 yapımı film, En İyi Animasyon Film kategorisinde Oscar ve Altın Küre ödüllerini almaya layık görüldü.

Insıde Out Konusu

Filmde Riley isimli küçük bir kızın büyüme hikayesi etkileyici bir şekilde anlatılıyor. Karakterlerimiz Neşe, Üzüntü, Korku, Öfke ve Tiksinti Riley’nin kafasının içinde yaşıyorlar ve onu yöneten duyguları temsil ediyorlar. Neşe her zaman Riley’nin mutlu olması için çabalarken Üzüntü çoğu zaman farkında olmadan Riley’nin üzülmesine sebep oluyor. Korku her zaman ortalığı telaşlandırıyor, Öfke düşünmeden hareket ediyor, Tiksinti ise Riley’nin hoşlanmadığı şeyleri oluşturuyor. Bu duyguların yanı sıra Riley’nin karakterini oluşturan adalar var bir de. Bunlar Aile, Arkadaşlık, Hokey, Dürüstlük ve Şaklabanlık adaları. Riley’nin yaşadığı her şey anı olarak beyninde saklanıyor ve bazı önemli anlar çekirdek anılar olarak bu karakter adalarını oluşturuyor. Filmde Riley ailesi ile birlikte Minnesota’dan San Francisco’ya taşınıyor ve hayatı yerle bir oluyor. Arkadaşlarından ayrılmanın üzüntüsü içerisinde olan Riley, yeni evlerini gördüğü zaman tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Yeni evine ve okuluna uyum sağlamaya çalıştığı bu süreçte Riley’nin kafasının içinde neler yaşadığını, duygularının onu nasıl yönlendirdiğini eğlenceli bir şekilde izliyoruz.

Değerlendirme

Filmde insan beyninin nasıl çalıştığı başarılı şekilde ortaya koyulmuş. Rüyaların oluşumu komik şekilde yansıtılırken anılar ve bilinçaltındaki korkular son derece etkileyici ve doğru biçimde anlatılmış. Filmin yapımında psikologlarla çalışıldığını göz önüne alırsak bu hiç de şaşırtıcı değil. İnside Out için asla bir çocuk filmi olarak bahsedemeyiz. Üzüntü, öfke gibi duygular kötüdür bunları hissetmemeliyiz her zaman neşeli olmalıyız fikrinin ne kadar yanlış olduğunu filmde çok iyi anlarken özellikle bir çocuğun büyüme sürecinde bu duyguların hepsine ihtiyacı olduğunu da öğreniyoruz. Verdiği mesajların yanı sıra filmin mizahi yönünden de bahsetmeden geçemeyiz. Riley’nin anne ve babasının kafasının içinin gösterildiği sahneler bir yana filmin sonunda yer alan rastgele insanların kafasının içini gördüğümüz kısa sahneler gerçekten kahkahalar attırıyor. Göz ardı edemeyeceğimiz bir diğer detay ise Türkçe dublaj. Başta Üzüntü karakterinin seslendirmesini muazzam şekilde gerçekleştiren Gupse Özay olmak üzere bütün seslendirme ekibini tebrik etmek lazım. Özet olarak Inside Out için olumsuz bir eleştiri yapamıyor, filmi son derece başarılı buluyorum.

Özet

Toparlamak gerekirse Inside Out şüphesiz en başarılı animasyonlar arasında yerini alıyor. Sahip olduğu düşük bütçeye rağmen animasyonun kalitesi ve arka plana yerleştirilen göndermeler filmin başarılı olmasını sağlayan önemli etkenlerden. Örneğin Riley’nin üzgün olduğu zamanlar kameranın odağının bozulması, Disney filmlerine yapılan sayısız göndermeler ve bazı sahnelerin yönetmenin yaşadığı olaylardan esinlenerek yapılması gibi detaylar öğrendiğim zaman filme hayranlığımı biraz daha arttırdı. Film, insan beyninin çalışma sistemini öğretmenin yanı sıra bizleri duygularımızla da tanıştırıyor. Uzun lafın kısası Inside Out hem büyüme çağındaki çocuklar hem de yetişkinler için eğlendirirken aynı zamanda bir şeyler öğreten, kesinlikle izlenmesi gereken bir film.

Ayrıca film Netflix’te de yayınlandı. Filmi Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.

 

 

Yazar: Medine Şimşek

1999 yılında kendisine sorulmadan dünyaya geldi. Yine kendisine sorulmadan başlayan eğitim hayatı şu sıralar İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde devam ediyor. Sinema ve dizi hakkında yazmak ise kendi isteğiyle yaptığı nadir şeylerden.

Buna Da Göz At

Gelmiş Geçmiş En İyi Zombi Filmleri

Uzaylılar, bilinmeyen kabileler, büyücüler… Daha birçok fantastik öğenin sinema perdesiyle buluştuğu bir sektörde en çılgın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir