Absürt Yerli Komedi: Ölümlü Dünya Film İncelemesi

Ülkemizde en çok izlenen ve sevilen filmlerin yerli komediler olduğu inkâr edilemez bir gerçek. Yabancı komedilere oranla yerli komedileri daha çok seviyor ve izlerken daha çok eğleniyoruz. Son yıllarda komedi dalında oldukça başarılı yapımlar izleme fırsatı bulduk. İzleyiciyi güldürmeyi başaran bu filmlerden biri ise Ölümlü Dünya. Sevilen dizi Leyla ile Mecnun’dan tanıdığımız Ali Atay, Ölümlü Dünya ile ikinci kez yönetmen koltuğuna oturuyor. 2015’te çektiği, ilk yönetmenlik deneyimi olan Limonata’nın beğenilmesinin ardından Ölümlü Dünya için beklentiler de bir hayli yüksekti. Filmin absürt komedi türünün ülkemizdeki en iyi örneklerinden biri olduğunu düşünürsek bu beklentileri karşıladığını da söyleyebiliriz. Filmin senaryo ekibi gibi Ahmet Mümtaz Taylan, Mehmet Özgür, Feyyaz Yiğit, Sarp Apak, Alper Kul ve İrem Sak’ın içinde bulunduğu zengin oyuncu kadrosundan da bahsetmeden geçemeyiz.

Ölümlü Dünya filmi inceleme

Konusu

Filmin konusundan bahsedecek olursak “Anadolu Tat 1071” isimli lokantayı işleten Mermer ailesinin görünenin aksine hiç de sıradan olmayan hayatını izliyoruz. Ailemiz lokantacılık işini asıl işleri olan tetikçiliği gizlemek için yapıyor. Uzun yıllardır kiralık katil olarak iş yapan bu aile 8 kişiden oluşuyor. Ailenin babası Gazanfer, babanın sağ kolları Oktay ve İlhami, şefkatli abla Sevil, aklı başında çocuk Serhan ve diğer şapşal çocuklar Atakan, Serbest ve Zafer. Ailenin sorumsuz ve şapşal çocuğu Serbest’in kız arkadaşına asıl mesleklerinin tetikçilik olduğunu söylemesi üzerine ailenin başı derde giriyor ve yıllardır yaşadıkları yeri terk ederek Kosova’ya kaçmak zorunda kalıyorlar. Bu kaçış hikayesi sırasında yaşanan absürt karakterlerin yaşadığı absürt olaylar izleyiciyi güldürmeyi başarıyor. Film, yaşanan komik olayların yanı sıra Sarp Apak’ın canlandırdığı Serhan karakterinin sevgilisinin de olaya dahil olması üzerine trajik bir yöne de sahip.

Ölümlü Dünya - Sarp Apak

Değerlendirme

Tam bir absürt suç komedisi olan filmin mizahi yönünden ne kadar bahsetsek az. Film absürt bir şekilde gözlerinizden yaş gelecek kadar güldürecek sahnelere sahip. Şahsen filmi izlemeden önce film hakkında fazla bir fikrim dolayısıyla beklentim de yoktu. Bu yüzden filmi aşırı beğendim çünkü bu kadar çok güleceğimi düşünmemiştim. Özellikle Serbest’in uzun süren monologları gerçekten gülmekten karnınızı ağrıtıyor ki filmin yayınlanmasının üzerinden henüz 2 yıl geçmesine rağmen bu replikler şimdiden birer klasik olmayı başarmış durumda. Filmin başarısında oyunculuklar, diyaloglar ve senaryonun rolü de oldukça büyük. Oyuncuların her kelimesi özenle seçilmiş olan replikleri söylerken sergiledikleri performansları filmin izleyici üzerindeki etkisini olumlu yönde arttırıyor. Filmin senaryo ekibinde Ali Atay, Aziz Kedi, Feyyaz Yiğit, Volkan Sümbül ve Ali Demirel yer alıyor. Böyle büyük ve kaliteli ekipten çıkan bir senaryonun başarılı olması pek de şaşırtıcı değil. Ancak film, ikinci yarısında bazı karakterlerin tekrara düşmesi sebebiyle biraz ivmesini kaybediyor. Filmde bazı mantık hataları da yer alıyor ancak bu kusurlar filmin sizi güldürmesine engel olmuyor.

Ölümlü Dünya - Alper Kul

 Özet

Özetlemek gerekirse Ölümlü Dünya için absürt komedi türünün Türk sinemasındaki en başarılı örneği diyebiliriz. Hele ki komedi türünde Türk sinemasının son yıllardaki başarısı göz ardı edilemez seviyeye gelmişken. Aile Arasında, Arif v 216, Yol Arkadaşım ve Ölümlü Dünya bunun en iyi örnekleri. Saydığımız filmlerle hemen hemen aynı zamanlarda vizyona girmesi Ölümlü Dünya’nın diğerlerine nazaran daha az beğenilmesine sebep olmuş olabilir. Ancak Türkiye’de sık sık işlenen aile temasına absürt suç komedisi eklemesi filmin daha özgün bir yapım olmasını sağlıyor. Sahip olduğu kusurlara rağmen yerli komedinin başarılı örneklerini izlemek istiyorsanız bu filme kesinlikle şans vermelisiniz.

Yazar: Medine Şimşek

1999 yılında kendisine sorulmadan dünyaya geldi. Yine kendisine sorulmadan başlayan eğitim hayatı şu sıralar İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde devam ediyor. Sinema ve dizi hakkında yazmak ise kendi isteğiyle yaptığı nadir şeylerden.

Buna Da Göz At

En İyi Avukat Filmleri – 15 Harika Eser

İnsanlığın en tartışmalı konularından biri olan adalet, bugüne kadar beyaz perdede pek çok kez işlendi. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir