Spiderman: Far From Home Film İncelemesi

Tom Holland tarafından canlandırılan yeni Spiderman serisinin ikinci filmi Far From Home, 5 Temmuz itibariyle izleyiciyle buluştu. Girizgaha tempoyu feda ederek beklentinin altında kalan ilk filme göre Far From Home, çok daha cesur tercihlere ve üzerinde konuşulmaya değer konu başlıklarına sahip. Filmin, Marvel Sinematik Evreni içinde de stratejik bir değeri bulunuyor. Çünkü ihtişamlı bir final yaşayan Avengers macerasından sonra izlediğimiz ilk film olduğu için Endgame’den sonra yaşananları, kayıpların yansımalarını ve bundan sonra olacakları anlatma gayesi bulunuyor. Bu nedenle Endgame öncesi ve sonrası olarak iki ayrı dönemi bağlayan Far From Home, klasik bir Örümcek Adam hikayesini aşarak evrenin en önemli filmlerinden biri haline geliyor.

Spiderman: Far From Home film incelemesi

Yeni Iron Man Telaşı

Filmin 3 ay arayla iki fragmanı çıktı. Bu fragmanlardan ilki, Endgame’den önce yayınlandığı için filmin yalnızca küçük bir parçası hakkında bilgi veriyordu. Endgame’den sonra yayınlanan ikinci fragman ise Marvel bünyesinde çıkan en iyi, en dolu dolu fragmanlardan biriydi. Çünkü bu fragmanda izleyicinin iştahını kabartan pek çok meseleye değinerek hype ateşini küreklemeyi başarmışlardı. Bu meselelerden ilki, Endgame’deki epik atılımı nedeniyle acı bir şekilde aramızdan ayrılan Iron Man sonrasında tüm Dünya’nın yaşadığı “Yeni Iron Man kim olacak?” kriziydi. Diğeri ise Endgame’de yaşanan zaman ve boyut oynamalarının günümüzde yol açtığı felaketlerdi. Bu iki konu, birçok heyecan verici malzemeyi önümüze serdiği için film büyük bir potansiyele sahipti.

Öncelikle yeni Iron Man mevzusu, Tony Stark’ın Avengers’ın lideri olduğu göz önünde bulundurulursa oldukça mühim. Bu nedenle filmde pek çok kez yeni Iron Man’in kim olacağına dair sorulara maruz kalıyoruz. Film de, esasında Peter Parker’ın sınırlarını zorlamasını ve Tony’nin ölümünden sonra Dünya’nın asayişini sağlamasını konu alıyor. Tony ile Peter arasındaki özel bağı Captain America: Civil War filminden beri pek çok kez gördük. Peter’ın süper kahraman olma sürecinde akıl hocalığı yapan Tony, ölümünden sonra milyar dolarlık yapay zeka teknolojisi EDITH’i Peter’a bırakmayı tercih etmiş. Ancak 16 yaşında bir lise öğrencisi olan Peter için bu devir teslim törenin ağırlığı sandığımızdan çok daha büyük.

Yeni Villian Mysterio

Spiderman: Far From Home film incelemesi

Bu duygusal gelişimleri ve felaket sonrası olayları konu alan filmin bir de kötüsü var. Jake Gyllenhaal tarafından canlandırılan Mysterio. Quentin Beck olarak izlediğimiz karakter, bu zamana kadar pek çok kez izlediğimiz ‘hor görüldüğü için patronunun teknolojisini çalıp intikam alan hırslı çalışan’ motivasyonundan öteye gidemiyor. Ancak bu vasat motivasyon, Jake Gyllenhaal’un başarılı performansı ve şaşırtan hamleleri ile hikayenin içinde çok da göze batmıyor. Mysterio, illüzyon yeteneği ile Peter’ı manipüle ederek Tony Stark’ın mirası olan EDITH’i ele geçirmeye çalışıyor. Amacı tüm Dünya’yı etkisi altına alan güçlü bir kahramana dönüşmek olan Mysterio, Stark teknolojileri ile yarattığı sahte tehditleri tek tek yok ederek, kısa sürede herkesin tanıdığı bir figür haline geliyor. Kesinlikle aynı kalibrede olmadıklarının altını çizdikten sonra, Mysterio’nun Thanos’la benzer yönlerinin olduğunu söyleyebilirim. Oldukça hareketli olan final sekansı sırasında Mysterio’nun ölmek üzereyken yaptığı “İnsanlar inanmak ister Peter, ben onlara inanacakları bir şey verdim.” konuşması, karakterin düşünce şekliyle empati yapabilmemize olanak sağladı. Buradan yola çıkarak Far From Home’un, ağlarla bezeli kaçma kovalama macerasında bir şey anlatabilme derdine düşen ama bundan da hızlıca sıkılan bir film olduğunu söyleyebiliriz.

Spiderman: Far From Home’un Olumsuz Yanları

Spiderman: Far From Home, Marvel standartlarındaki en iyi filmlerden biri. Kapsadığı konuların önemi ve karakter dinamikleri olarak seriye pek çok yenilik kazandırıyor. Anca filmin olumsuz yanları da mevcut. Bunlardan en can sıkıcı olanı ise Peter Parker’ın uzun bir müddet sorumluluktan kaçan bir liseli olarak işlenmesi. Çizgi romanlarda “Büyük güç büyük sorumluluk getirir” mottosu ile dosta düşmana örnek olan, 14 yaşında giydiği kostümü ile mahallesini düşmanlardan korumayı görev bilen Peter Parker, bu kez gözlerinin içine bakılarak “Dünya çapında bir tehlikeyle karşı karşıyayız, sana ihtiyacımız var” denmesine rağmen “Başınızın çaresine bakın, ben geziye gidiyorum.” diyor. Çizgi romanlardaki Peter Parker genç, deneyimsiz, amatör ve telaşlı. Ancak asla sorumsuz değil. Fazla ciddiye aldım belki ama Peter’ın, Nick Fury’nin yardım çağrısını ısrarla reddetmesi ve buna gerekçe olarak sevdiğim kızla vakit geçirmek istiyorum demesi zoruma gitti. Marvel evreninde özverisi ve yaşından büyük sorumluluk duygusu ile yer bulan karakterin zorlama bir romans uğruna bu noktaya çekilmesi tat kaçırıcı. Haddinden uzun süren serzenişi burada noktalayarak incelememizi toparlayalım.

Spiderman: Far From Home film incelemesi

Spiderman Far From Home, Marvel’ın iki ayrı dönemi arasında makul bir geçiş sağlamayı başarıyor. Jake Gyllenhaal’un Mysterio performansı da filmi büyüterek başka bir noktaya taşımış. Aynı zamanda Iron Man’in Spiderman’e el verdiği bir devir teslim filmi olması hasebiyle oldukça önemli. Ancak mazur görülemeyecek karakterizasyon problemleri filmin çok iyi olmasının önüne geçiyor. Yine de devamlılık açısından muhakkak izlenmeli.

Yazar: Elif İşleyen

1999, İstanbul doğumlu. Halihazırda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde mimarlık okuyor ama okuduğundan daha uzun süredir yazıyor. Bir süredir sinema sektörüyle hemhâl.

Buna Da Göz At

Gelmiş Geçmiş En İyi Zombi Filmleri

Uzaylılar, bilinmeyen kabileler, büyücüler… Daha birçok fantastik öğenin sinema perdesiyle buluştuğu bir sektörde en çılgın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir