Dondurulmuş gıda kullanımını hoş karşılamayan İtalya’nın tazecik ve birbirinden lezzetli yemekleri, Dünya’nın her yerinde iştah açmaya devam ediyor. Doymak için değil keyif için yemek yiyen İtalyanlar, mutfaklarından zeytinyağı, fesleğen, domates ve balsamic sosu eksik etmiyor. Zengin bir peynir ve şarap kültürleri olan bu Akdeniz mutfağını sizler için 10 maddede özetledik.
1.Cappuccino ve kruvasan ile kahvaltı
İtalyanlar için kahvaltı, bizdeki gibi bir kuş sütü eksik sofralardan farklı olarak kruvasan ve cappuccino ile geçiştirilen bir öğün. Sandviç ve meyve suyu da tuzlu şeyler yemek isteyenlerin tercihini oluşturuyor.
2.Kahve kültürleri
Çoğu kahve teriminin çıkış yeri olan İtalya’da kahve servis edilen yerlere “bar”, servis eden kişiye de “barista” deniyor. Bar, denilince akla gelen ilk şey alkollü içki mekanı olsa da İtalya’da yalnızca kahve servisi yapılıyor. Bizde kahve demek, sohbet muhabbet demektir, kahveyi uzun süren muhabbetler eşliğinde kırk yıl hatır koyarak içeriz. İtalyanlar ise kahveyi, su içer gibi hızlıca içip olay yerini terk ediyorlar. Sabahları cappuccino tüketen İtalyanlar, kahvaltı dışında sütlü kahve içmeyi oldukça garip karşılıyorlar. Kahvaltı saatleri bölge bölge değiştiği için genellikle Roma’da saat 10’dan sonra, Milano’da ise saat 13’ten sonra cappuccino içmiyorlar. Italyanlar, sabah harici çoğunlukla espresso tüketirler. Garson size, yemekten sonra kahve içer misiniz diye soruyorsa, kahveden kastı espressodur. İtalyanlar, espressoyu çoğunlukla şekerle tükettikleri için servis ederken yanında mutlaka şeker de bulunur. Eğer espresso çok sert gelirse espresso lungo içerler.
3.Zengin makarna çeşitleri
İtalyan mutfağı denilince akla ilk birbirinden leziz makarnaları gelir. Zengin sos çeşitleri, lezzetli makarnalarına işlerken biz de bu makarnaların bazılarını inceleyelim.
Tortellini Carbonara; krema, kültür veya porçini mantarı, jambon, soya sosu, parmesan veya taze kaşar peyniri, pesto sos, rende muskat ve sıvı yağ ile yapılan, en bilinen ve en lezzetli İtalyan makarnalarından biridir.
Fettucini Alfredo; en kolay ve en çabuk yapılan makarnalardan biridir. Fettucini makarnası, tavukgöğsü, konserve mantar, süt kreması, tereyağı, rendelenmiş eski kaşar ya da parmesan peyniri, sarımsak, fesleğen ve karabiber ile yapılır.
Spagetti Bolognese, yapımı kolay gibi görünse de lezzeti, kullanılan malzemelerin birbiriyle olan uyumuna bağlı olduğu için oldukça tecrübe gerektiren bir makarnadır. Bu makarnada bulunan temel malzemeler ise, spagetti makarna, dana kıyma, soğan, domates salçası, karabiber, maydanoz, zeytinyağı ve fesleğen.
En çok sevilen İtalyan makarnaları arasında olan Beef penne; penne makarnası, biftek parçacıkları, mantar, et sosu ve domates ile hazırlanıyor.
4.Makarna yeme adabı
Eğer bir gün yolunuz düşer de İtalya’ya giderseniz sakın ola ki makarna yerken bıçakla kesmeye kalkışmayın çünkü bu hareket İtalyanlar için bir hakaret sayılıyor. Makarna o kadar sertti ki ancak bıçakla kesilebiliyor, manasını çıkaran İtalyanlar için makarnayı ekmekle tüketmek de ayıp karşılanıyor. Bunun yanında spagetti yerken mutlaka çatala dolayarak yemelisiniz, kaşığa dolayarak yemeyi de hoş karşılamayan İtalyanların bu gibi birçok mutfak kuralları bulunmaktadır.
5.Peynir kültürleri
Muhteşem İtalyan yemeklerinin olmazsa olmaz peynirleri, bu mutfağın en lezzetli yemekleri pizza ve makarnaları süslemekle kalmıyor, salata ve mezeleri de zenginleştiriyor.
İtalya’nın Val Taleggio bölgesinden çıkma, inek sütünden elde edilen Taleggio peyniri, en lezzetli İtalyan peynirlerinin başında geliyor. Yarı yumuşak ve krema benzeri bir yapıya, açık sarı renge ve meyveli, keskin bir tada sahip.
İtalya ve peynir denilince akla ilk gelen peynirlerden Parmesan, yağsız veya az yağlı inek sütünden yapılıyor. Parmesan; açık sarı renge, güçlü, tuzlu ve baharatlı tada sahip, sert yapılı bir peynir. İtalyan mutfağında sıkça makarnaların üzerine rendelenmiş olarak kullanılıyor.
Mozzarella, İtalyan peynirleri arasında ülkemizde en çok bilinen, olgunlaştırılmadan mümkün olduğunca taze tüketilen yumuşak yapılı bir peynir. Mozzarella, manda sütünden yapılıyor ve ağızda yoğun bir süt tadı bırakıyor.
Pecorino Toscano; koyun sütünden yapılan, tadı aromatik, yağlı bir peynir çeşidi. Pecorino, dilimlenerek veya rendelenerek kullanılıyor.
6.Kırmızı ve beyaz şarap
İtalyanlara göre kırmızı şarap, kırmızı etle; beyaz şarap, beyaz etle tüketilmelidir. Ayrıca kırmızı şarap soğutulmadan içilmeli, beyaz şarap ise soğuk içilmelidir. Buna karşılık şaraba buz ekleyerek içmek hoş karşılanmaz.
7.Yemek servisi sırası
İtalya’da yemek, sadece doymak için değil aynı zamanda aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek için uzun uzun yenir. İtalyan mutfağında her öğün en az 3-4 tabaktan oluşur. Önce appetizer, yani başlangıç siparişi verilir sonra sırasıyla; makarna, et veya balık, salata, peynir çeşitleri, meyve, tatlı, kahve ve son olarak mide rahatlatıcı grappa ile yemek bitirilir. İtalyanlar, bizden farklı olarak makarna ve pilav gibi doyurucu yemekleri, et ve balık gibi ana yemeklerden önce tüketirler.
8. Aşina olduğumuz diğer İtalyan yemekleri
Pizza: Hepimizin çok sevdiği ve yakından tanıdığı bir hamur işi yemeğidir. İncecik hamuru, çeşitli malzemeleri ve birbirinden lezzetli soslarıyla bilinen pizza, İtalyan mutfağına aittir.
Tiramisu: Kelime anlamı beni neşelendir ya da beni yukarı çek olan Tiramisu, ülkemizde genelde labne peyniriyle yapılsa da orijinali mascarpone peyniriyle yapılır.
Lazanya: Lazanya sözcüğü başlarda pişirme kabının adı olsa da günümüzde yemek ismi olarak kullanılır. Kat kat hamurunun arasına domatesi, kıyma ve ragu sosu konularak harika bir lezzete sahip olan lazanya, ricotta veya mozzarella peyniri de eklenebiliyor.
9.İtalyan sosları
Makarna ve pizza sossuz olamayacağı için İtalya’da çeşit çeşit soslar bulunur. Şimdi bunlardan birkaçının nasıl yapıldığını inceleyelim.
Aglio e Olio: Zeytinyağı, bol sarımsak ve kırmızıbiberle hazırlanan en meşhur soslarından birisidir.
Alfredo: Parmesan, krema, tereyağı sosun ana malzemeleridir. İsteğe göre deniz ürünleri ve et ürünleri ile yapılır.
Bolognese: Kıymalı domates sosu.
Carbonara: Zeytinyağı, peynir, yumurta, jambon ile hazırlanan sos.
Pesto: Fesleğen, sarımsak, çam fıstığı ve parmesan peyniri ile hazırlanır.
Marinara: Deniz mahsulleri, sarımsak, maydanoz ile hazırlanır.
Risotto: Pirinç, et, sebze ve baharatın hakim olduğu sostur.
10.Paskalya tatlısı colomba pasquale
Önemli Hristiyan bayramlarından biri olan Paskalya denilince akla gelen İtalyanların ünlü Paskalya tatlısı Colomba Pasquale’dir. Colomba İtalyanca ’da güvercin anlamına gelir ve barışı simgeler. Güvercin şeklindeki Paskalya tatlısı Colomba, Paskalyanın vazgeçilmezlerindendir.