7 Maddede Hint Mutfağı

Çeşit çeşit ve yoğun baharatlarıyla damaklarda muhteşem bir lezzet bırakan Hint mutfağını, baharat cenneti olarak tanımlasak yanlış olmaz. Hint mutfağının genel özelliklerine baktığımızda tatlılarda tarçın, etlerde özellikle tavuk yemeklerinde yoğunlukla köri kullanılır. Çeşitli kültürlerin bir araya gelerek oluşturduğu bu muhteşem mutfağı sizler için 7 maddede özetledik.

1- Kuzey ve Güney Hindistan

7 maddede Hint Mutfağı - Kuzey ve Güney Hindistan

Hindistan’ın kuzey ile güney bölgeleri arasında yemek alışkanlıklarında büyük farklılıklar vardır. Kuzey mutfağında daha fazla et ve baharat, daha az acı biber kullanılır. Ayrıca çok daha fazla tahıl ürünü ve ekmek yenirken pirinç daha az tüketilir.
Güneyde ise yemekler daha katı vejetaryendir. Daha fazla miktarda pilav tüketilir ve yemekler daha acıdır. Güney mutfağının önemli bir özelliği de tabak, kaşık ve çatalların kullanılmayıp hemen her yerde elle yemek yenilmesidir. Güneylilerin inanışlarına göre elle yemek, yemeği doğrudan hissetmenizi sağlar ayrıca kullanılan yemek takımlarının iyi yıkanıp yıkanmadığı sorunu da ortadan kalkmış olur.

2- Çin ile ilişkiler

7 maddede Hint Mutfağı - Karhai Tavası

Çin ile ilişkiler, yapılan kara ve deniz ticaretleri Hindistan yemek kültürüne Karhai tavasını katmıştır. Karhai ile wok inanılmaz derecede birbirine benzemektedir. Ayrıca yine bu etkileşim ile Çin yemek kültürüne ait olan kaplar, çorba ve yemek servisinde kullanılmaya başlanmıştır.

3- Hint Mutfağının Vazgecilmezi: Köri

7 maddede Hint Mutfağı - Köri

Hindistan’da aslında “köri” diye bir baharat çeşidi yoktur. Aşçılar kendi karışımlarını yaparak bu baharat karışımını hazırlarlar. Her yemeğin kendine has bir baharat karışımı vardır. İşte bu baharat karışımına da “köri” denilir. Körinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde edilir.

4- Thali Sunum Tepsisi

7 maddede Hint Mutfağı - Thali sunum tepsisi

Hindistan’ın her yerinde bu söz, bir öğünlük yemeğin geniş tepsi biçiminde bir tabakta tadımlık miktarlarda konularak sunulması demektir. Hindistan’ın milli yiyeceğidir. Mantık olarak tabldota benzeyen bu tepsinin birinci gözünde Dhal bulunur. Sonraki küçük küçük gözlerde dolu dolu iki ya da üç kaşıkta bitirilebilecek miktarda birkaç çeşit sebze yemeği bulunur. Bu yemeklerin yanında mutlaka birkaç çeşit sos vardır.Thali için genellikle çatal ve kaşık verilmez.

5- Basmati Pirinci

7 maddede Hint Mutfağı - Basmati Pirinci

Hint mutfağında köri gibi sıkça tüketilen bir diğer gıda ise pirinçtir. Bu bölgede bulunan en iyi ve leziz pirinç Dehra Dun vadisinde yetişen ve dünyaca ünlü olan basmati pirincidir. Bu pirinç ince, uzun taneli ve hafif tatlıdır. Basmatinin kendine özgü kokusu Hint mutfağında bas olarak adlandırılır. Pirinç pilavı Hint mutfağında hemen hemen her yemeğin yanında servis edilir.

6- Hint Mutfağına Özgü Yemekler

7 maddede Hint Mutfağı - Samosa

Samosa: Hindistan’ın en bilinen yiyeceklerinden biridir. Hamurun içine bol acılı patates ve sebzenin konularak yağda kızartılması şeklinde hazırlanır.
Chenna Masala: Nohut yemeğinin masala sosuyla karıştırıldığı lezzetli yiyecek.
Murgh Mahal: Tavk eti saatlerce krema-baharat karışımları içinde marine edildikten sonra tandır biçimde hafif köri sosu ve bol tereyağı içinde pişirilir ve Murgh Mahal hazır.
Korma: İsmi aslında “kavurma”dan geliyor, et ya da sebzelerin yoğurt, krema, fındık ezmesi ile hazırlanan sosla ağır ateşte pişirilmesiyle hazırlanıyor.
Pakora: Baharat karıştırılmış hamurun içine kapatılan sebze ve et parçalarının kızartılarak pişirilmesiyle yapılan atıştırmalık yiyecek çeşidi.

7- Hint Mutfağı ve Hinduizm

7 maddede Hint Mutfağı - Hinduizm etkisi

Hinduizm’de et tüketimine izin verilmesine rağmen inek kutsal sayıldığı için kesilip eti yenmez. Ayrıca domuz eti ve görünüşleri hoş olmayan balık, yılan, yengeç ile kümes hayvanları ve ördek yenmesi yasaklanmıştır. Bunun yanında sarımsak, soğan, şalgam, mantar, domates, kırmızı mercimek gibi kırmızı renkli besinlerin de Hinduizm dinine göre yenilmemesi gerekir. Çok yaygın olan bir inancın aksine bütün Hindu’lar vejeteryan değildir. Katı etyemezlik Güney Hindistan’da daha yaygındır.

Yazar: Esra Apaydın

1998, İstanbul doğumlu. Trakya Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik okuyor. Öğrendiklerini okuduğu makalelerle zenginleştirip yazıya dökmeyi seviyor.

Buna Da Göz At

10 Maddede Japon Mutfağı

Denizlerle çevrili Japonya’nın büyük bölümü Kuzey Ilıman Bölge’de yer almaktadır. Muson iklimi hüküm süren Japonya’da …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir